ZAŠTO JE VAŽNO ODRŽAVANJE MEĐUVLADINE KONFERENCIJE CG-EU?

ZAŠTO JE VAŽNO ODRŽAVANJE MEĐUVLADINE KONFERENCIJE CG-EU?

Međuvladina konferencija (MVK) je sastanak visokih predstavnika EU, država članica i zemlje kandidata, na kojem se procjenjuje napredak u pristupnim pregovorima.

MVK je glavni forum za politički dijalog, na kojem se odlučuje o otvaranju ili zatvaranju poglavlja i utvrđuju sljedeći koraci u procesu pristupanja. MVK je dobila veći značaj nakon uvođenja Revidirane metodologije proširenja 2020. Godine, čiji je prioritet intenziviranje političkog dijaloga sa zemljama kandidatima.

ZAŠTO JE VAŽNO ODRŽAVANJE MEĐUVLADINE KONFERENCIJE CG-EU?

Prva Međuvladina konferencija Crna Gora – Evropska unija održana je 29. Juna 2012. Godine, kada smo zvanično otvorili pregovore. Od tada je održano 14 Međuvladinih konferencija, a posljednja je bila u decembru 2021. Godine.

Naredna politička Međuvladina konferencija Crna Gora – Evropska unija biće održana u Briselu 29. Januara. Održavanje MVK nakon 2 godine svojevrsna je potvrda ostvarenih rezultata koje je nova Vlada ostvarila u protekla 2 i po mjeseca i podstrek je za nove uspjehe.

Crna Gora je otvorila sva pregovarčka poglavlja (33), od kojih su tri privremeno zatvorena. Trenutno je u fazi ispunjavanja privremenih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i završnih mjerila u okviru ostalih otvorenih pregovaračkih poglavlja.