ZA USPJEH JE POTREBNA MAKSIMALNA POSVEĆENOST

U sklopu projekta ,,Osnaživanje mladih za pokretanje sopstvenog biznisa“ koji ima za cilj jačanje kapaciteta mladih i uspostavljanje boljih preduslova za samozapošljavanje, Nermin Omerhodžić, suvlasnik firme Merkator Advertising razgovarao je sa mladima iz Bijelog Polja i Berana koji pohađaju niz obuka iz oblsti multimedijalne produkcije.

ZA USPJEH JE POTREBNA MAKSIMALNA POSVEĆENOST

Kako bi mlade upoznao sa predostima preduzetništba, Omerhodžić je iznio svoje iskustvo koje je stekao tokom dugogodišnjeg poslovanja i istakao slijedeće:

,,Na ideju za pokretanje ovog biznisa došao sam tokom boravka u Inostranstvu. Znao sam da sličan posao nije baš zastupljen kod nas i takođe sam znao da je to nešto čime ću se baviti u budućnosti. Nijesam bio dovoljno upućen u sam posao, nijesam imao adekvatne mašine, ali prednost je što danas sve imamo dostupno i ta prepreka je brzo prevaziđena. Na samom startu bitno je da opredijelimo između dva pravca, a to su da li samo želimo da zaradimo novac, ili sa druge strane želimo na budemo uspješni. Preporučujem ovo drugo, da razmišljate o uspjehu jer takvo razmišljanje povlači sve ostalo.„

Takođe, Omerhodžić je istakao da klijenti uvijek moraju biti na prvom mjestu. ,,Ukoliko želimo da uspijemo moramo poštovati date rokove i izgovorenu riječ. Moramo biti ljubazni, pokazati poštovanje, i imati pristup prema svima i prema svakom poslu. To je najbolja reklama“.

Omerhodžć se osvrnuo i na pitanje zaposlenja u privatnom sektoru, objasnio šta danas poslodavci traže od svoijih zaposlenih.

,,Ukoliko želite da radite u nekoj firmi, morate biti odgovorni i precizni i raditi za dobrobit firme i čuvati je. Takvi radnici se uvijek prepoznaju i napreduju. Mi smo na samom početku imali sreću da klijente nikada nijesmo tražili, sami su dolazili, jer sam zaista vjerovao u ovaj poziv. Svi mi imamo probleme, loše momente, ali negativnost moramo ostaviti po strani. Ukoliko želite da uspijete, morate imati određeni balans u svemu i morate biti posvećeni.“

Obzirom da se u sklopu same obuke, mladi usavršavaju i za posao grafičkog dizajna, Omerhodžić je dodao, da je grafički dizajn posao budućnosti, to je posao koji se uvijek traži i koji je neophodan.

Projekat finansira Ministarstvo sporta i mladih, nekadašnje.

Mladi koji su uključeni uprojekat imali su priliku da posjete Merkator Advertising, upoznaju se sa procesom i tehnologijama u proizvodnji.

Tokom posjete koju je vodio predsjenik NVO MMNE Željko Đukić potencirano je poznavanje tehnologija, timski rad i preciznost kako u proizvodnji tako i u komunikaciji i menadžmentu. Đukić je govorio o praktičnim primjerima na koji način funkicionišu određene tehnologije ali istakao je da ni jedna mašina ne radi sama, već je potrebno poznavanje rada u specijalizovanim softverima, poznbavanje mašina, ručna dorada ali prije svega potreban je mentalni sklop, odlučnost i upornost. Uspijeh i rezultati kad tad dođu.

ZA USPJEH JE POTREBNA MAKSIMALNA POSVEĆENOST

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture u sporta, a sprovodi ga NVO Multimedial Montenegro.