USPORENO PRISTUPANJE CRNE GORE EVROPSKOJ UNIJI

Profesorica Gordana Đurović, koja je inače i bivša ministarka Evropskih integracije juče je u prostorijama EU kutka održala edukativnu radionicu za mlade na temu priključivanja Crne Gore u EU.

Radionici je prisustvovalo oko 25 mladih, među njima su bili članovi Savjeta za EU i srednjoškolci iz Bijelog Polja.

Na samom početku prisutnima se obratila Alisa Hajdarpašić, novinarka TV Vijesti i moderatorka ove edukativne radionice koja je upoznala prisutne o planiranom toku radionice, a zatim mlade je pozdravila i profesorica Gordana Đurović.

Đurović je prije svega iskazala zadovoljstvo što je među mladima sa sjevera i što mogu razgovarati na temu EU, koja je njoj jako bliska.

„Danas želim da osvježimo malo znanje o nekim poslovnim tokovima koji su nam važni kada govorimo o procesu Evropskih integracija, zašto ovoliko traje proces pristupanja u EU i koja su glavna ograničenja na koje je naišla Crna Gora“, kazala je Đurović u svom govornom dijelu i dodala da kroz posjete testiramo viđenje mladih vezane za Evropske integracija

Đurović je na samom početku objasnila mladima šta predstavlja EU, kako je nastala, a zatim se osvrnula na termine za koje joj se, kako kaže, čini da se malo miješaju, predstavila je Evropske institucije i objasnila njihov značaj. Takođe u svom izlaganju kazala je šta trenutno koči Crnu Goru u procesu pristupanja EU.

„Evropska unija nije idealna, nije bajka, Evropska unija nam treba prije svega da bi je sačuvali mir, jer smo područje kakvo jesmo, ali i iz još mnogo razloga, migracija, energetike, tržišta, obrazovanja do svih drugih segmenata. Ali moramo znati da Evropska unija nije samo korist nego joj moramo nešto i dati“, kazala je Đurović i dodala „Trenutno smo stopirani za ulazak Crne Gore u EU, ali kada se riješi dobro poznato pitanje, a to je izbor sudija ustavnog suda, onda možemo nastaviti gdje smo stali“.

Mladi su pokazali veliko interesovanje za ovu temu, te su imali mnogo pitanja za gospođu Gordanu kako bi riješili sve nedoumice koje su imali vezano za EU.

Jedno od pitanja koje je interesovalo sve prisutne jeste zašto je Crna Gora ovako dugo u pregovorima o procesu pristupanja i zašto već par godina nije otvorila novo poglavlje.

Đurović je kazala da se Crna Gora prvo borila za članstvo u NATO, pa su smatrali da nije neophodan brzo još jedan veliki korak, a to je EU. Međutim kako prolaze godine, kaže Đurović, sve više shvatamo koliko nam je bitna EU. Takođe istakla je da je Crna Gora 2017.godine spremila šest poglavlja za otvaranje, ali je i to spriječeno.

Mišljenje mladih, sa kojim se složila profesorica Đurović, bilo je da EU ne može ozbiljno shvatiti Crnu Goru sve dok unutar države ne riješimo određena pitanja i političku situaciju.

Projekat “EU kutak” podržan je kroz program OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštititu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža.