SREDIŠNJA EVROPSKA BANKA

SREDIŠNJA EVROPSKA BANKA

ESB je središnja banka 19 država Evropske unije čija je valuta euro. Njihov zadatak je održavanje stabilnosti cijena tako što poduzimaju sve da inflacija ostane niska, stabilna i predvidljiva. Na taj način pomažu u planiranju štednje i potrošnje.

PROCES RADA ESB

Evropska središnja banka (ESB) održava stabilnost cijena u europodručju kako bi sjutra svojim novcem mogli kupiti onoliko koliko možete danas.

Osim toga, ESB doprinosi sigurnosti pouzdanosti evropskog bankovnog sastava. Zahvaljujući tome vaš novac je u banci na sigurnom.

Ulažu u nove tehnologije kako bi novčanice bile sigurnije i optrornije. Zajedno s državama čija je valuta euro koordiniraju proizvodnju i izdavanje euronovčanica.

GDJE JE SMJEŠTENA ESB?

ESB je smještena u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj. Glavnu zgradu, čija je gradnja dovršena 2014. projektirao je arhitektonski biro COOP HIMMELB(L)AU.

Projekat „Evropski kutak“ realizuje NVO Multimedijal Montenegro, a podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“. Projekat sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mrežom, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska komisija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave.