SJUTRA U EU KUTKU VEČE EVROPSKE KINEMATOGRAFIJE

Sjutra utorak 22.03.2022.godine u Eu Kutku (prostorije preko puta gradske Gasulhane) biće organizovano veče evropske kinematografije u 17 časova. Ljubitelji kinematografije će moći da uživaju u holandskom dramskom filmu “Romy’s salon”. Ova drama je u julu 2019. ušla u najuži izbor kao jedan od devet filmova koji su se borili za holandsku kandidaturu za Oskara za najbolji međunarodni igrani film na 92. dodeli Oskara. Romi's Salon je dobro napravljen međugeneracijski film pun nježnosti kada je u pitanju neizbježna priroda bolesti.

Romi mora da ostane kod svoje bake Stine posle škole. To je tako dosadno. Njena frizerka baka je stroga i zaljubljena u svoj salon, ali i bolesna. Bakino pamćenje nije najbolje, a šarmantna Romi može biti od pomoći sa mušterijama i ekonomijom. 

Stajnova bolest će promijeniti odnose između likova koji pripadaju tri različite generacije i pomoći im da se približe jedni drugima. To je takođe film o bolesti i mentalnom padu. Međutim, Miša Kamp izbjegava da tu temu tretira previše dramatično, što ovu temu čini pristupačnijom. Ton filma je radostan i pun nade (šoping i popodne u luksuznom hotelu), ali ipak uključuje teške i potresne scene u kojima Romi ostaje nemoćna suočena sa demencijom svoje bake.

Eu kutak veče evropske kinematografije u utorak. Reprodukcija filma “Romy’s salon” realizuje se u sklopu projekta „EU info kutak na sjeveru Crne Gore” koji realizuje NVO Multimedijal Montenego u saradnji sa NVO Sjeverna zemlja.

Cilj projekta je podizanje svijesti o postojanju aktivnosti i usluga EU info kutka u Bijelom Polju i uspostavljanje istog kao mjesta za dijalog i debate. Kao i razmjenu kulturnih, političkih i društvenih stavova među stručnjacima, akademcima, novinarima i mladima na različite teme od društvenog značaja.

Projekat „EU info kutak na sjeveru Crne Gore“ u Bijelom Polju finansijski je podržan kroz javni poziv OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE. Projekat OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO). U partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES). NVO