OTVORITI PROSTOR ZA MLADE DA SE UKLJUČE

Članovi Savjeta mladih za EU razgovarali su sa predstavnicima Opštine Kolašin o unaprjeđenju pozicije mladih. Sastanku je prisustvovalo oko 20 članova Savjeta koji je formiran u sklopu projekta EU kutak, koji realizuje NVO MMNE.

Tim za Evropu juče je održao sastanak sa predstavnicima Opštine Kolašin. Sastanku su prisustvovali predsjednik Opštine Vladimir Martinović, predsjednik Skupštine Opštine Vasilije Bulatović, potpresjednici opštine i članovi Savjeta mladih za EU. Uvodnu riječ imala je koordinatorka projekta Ena Pušija, koja je se zahvalila predstavnicima opštine što su izdvojili vrijeme za sastanak sa Timom za Evropu i članovima Savjeta mladih, te je istakla da ovo nije prvi put da Tim za Evropu promoviše evropske vrijednosti u Kolašinu, i da će nastaviti kako u opštini Kolašin, tako i u svim ostalim opštinama na sjeveru Crne Gore da promovišu Evropsku Uniju i njene benefite. Nakon toga stručna saradnica na projektu EU kutak, Seida Džafić, predstavila je projekat i aktivnosti koje sprovode.

Tokom sastanka govorilo se o problemima mladih, koliko donosioci odluka u Kolašinu daju i na koji način podršku mladima, takođe razgovaralo se i o statističkim podacima o odlasku mladih iz Kolašina, ali i o tome koliko mladih iz ove opštine je u radnom odnosu.

Jedno od ključnih pitanja mladih bila je zaposlenost mladih, i otvaranje kancelarije za mlade u Kolašinu.

“Treba otvoriti prostor za mlade da se uključuju. Oni su željni da uče i u narednom periodu ćemo sagledati mogućnosti vezane za to”, kazao je predsjednik Opštine Kolašin, gospodin Vladimir Martinović.

Na pitanje koliko mladih je uključeno u rad lokalne samouprave Martinović je rekao sledeće: “Svaki sektor u Opštini ima svoje zaposlene i kroz taj sistem rada mladi imaju mogućnost da pokažu svoje vještine. Vjerujem da Opštinu treba dodatno osnažiti mladim kadrovima zbog budućih procesa koje moramo spremno dočekati. Kod nas nema barijera i mladi uvijek mogu razgovarati sa predstavnicima o razlicitim pitanjima”.

Martinović je istakao da je jedan od mlađih predstavnika u opštini kao i potpresjednici. Takođe dodao je da je jako zadovoljan jer imaju mlađu garnituru u izvršnoj vlasti, skupštini, te da su mladi u Kolašinu maksimalno uključeni u politiku, što, kako je kazao, pokazuju i liste na izborima koje su osvježene mladim ljudima.

Na pitanje na koji način Opština podržava mlade u biznisu I da li smatra da mladi trebaju više razmišljati o pokretanju sopstvenog biznisa, Martinović je kazao: “Mladi treba da prate, apliciraju na različite konkurse i da razmisljaju o pokretanju sopstvenih biznisa. U ovome veliku ulogu ima i budžet, pa prema tome i država treba da se uključi, da bi se obezbijedile kreditne olakšice jer Opštine imaju nedovoljno sredstava”.

Projekat “EU kutak” podržan je kroz program OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštititu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova.

Projekat finansira Evropska unija u Crnoj Gori.

https://fb.watch/j5tpbxilru/