OMOGUĆIMO OSOBAMA SA INVALIDITETOM NESMETANO KRETANJE BEZ PREPREKA!

Pristupačnost znači nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad u objektima. Samostalno kretanje, pristupačnost javnog prevoza, objekata, informacija. Proizvoda i uopšte svega što je neophodno za kvalitetan život čovjeka je preduslov za samostalno i nesmetano funkcionisanje.

OMOGUĆIMO OSOBAMA SA INVALIDITETOM NESMETANO KRETANJE BEZ PREPREKA!

Međutim, kod nas ovo je teško sprovesti u dijelo iz razloga što veći broj objekata i institucija ili nije omogućio pristup osobama sa invaliditetom ili sa druge strane ima neadekvatan pristup. Koji je vremenom oštećen ili je konstrukcija neodgovarajuća toliko da. OSI čak i uz velike napore ne mogu obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Iz tog razloga ako ste osoba sa invaliditetom, vrlo je teško otići po namirnice, platiti račune,kupiti ljekove. Zavšiti određenu papirologiju, odgledati predstavu, učestvovati u kulturnim dešavanjima.

Da bi se problem bar u jednom dijelu suzbio kao prvo neophodna je edukacija učesnika u saobraćaju o pravima osoba sa invaliditetom. Nadležne službe moraju biti spremnije da ozbiljno i odgovorno prihvate rješavanje. Prije svega manjka parkirališta, ali i adekvatnog i neselektivnog kažnjavanja. Svih onih koji svojim ponašanjem druge ometaju da ravnopravno učestvuju u saobraćaju. Prava osoba sa invaliditetom su slabo primijećena u skorije vrijeme i slabo se kreiraju prostori u kojem OSI mogu ravnopravno učestvovati u saobraćaju.

Projekat „Imam i ja prava da se krećem“ bavi se povećanjem fizičke dostupnost saobraćaja i javne saobraćajne infrastukture osobama sa invaliditetom, uz informisanje i podizanje svijesti javnosti i zagovaranje za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom za lakše korišćenje usluga prevoza i saobraćajne infrastrukture.

OMOGUĆIMO OSOBAMA SA INVALIDITETOM NESMETANO KRETANJE BEZ PREPREKA!

Kroz projekat želimo povećati razumjevanja javnosti o preprekama sa kojima se suočavaju lica sa različitim vrstama invalidtiteta tokom svakodnevnih aktivnosti, a posebno u saobraćaju.

Projekat „Imam i ja prava da se krećem“ sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE),a finansiran je od strane Ministarstva kapitalnih investicija.