OD SVAKOG EU PROJEKTA DA OSTANE KONKRETAN BENEFIT

Iz godine u godinu sve više nevladinih organizacija iz sa sjevera Crne Gore uspijeva da povuče sredstva iz EU fondova za realizaciju svojih projekata. Ali je neophodno još raditi na jačanju kapaciteta NVO sektora. Jedan je od zaključaka sa panel diskusije “Uspješno upravljanje eu projektima i predstavljanje primjera dobre prakse”. Koja je organizovana u EU kutku 

OD SVAKOG EU PROJEKTA DA OSTANE KONKRETAN BENEFIT

Primjere dobre prakse upravljanja projektima finansiranim iz EU fondova danas je predstavila Jelena Krivčević iz Regionalne razvojne agencije Bjelasica – Komovi – Prokletije, iz Berana.

Ona je istakla da je nevladin sektor izuzetno društveno značajan. Te da su nevladine organizacije siguran partner i drugim institucijama, lokalnim i nacionalnim. U smislu privlačenja sredstva iz EU fondova i trošenja na pravi način, na dobrobit ukupnog stanovništva.

„Nevladine organizacije, osim što stalno podsjećaju na neke društevne pojave i trude se da ih unaprijede i poboljšaju. Jako su značajne i u smislu apsorpcije evropskih sredstava. Međutim, ima još prostora za unapređnje kapaciteta nevladinih organizacija. Jer nemamo mnogo onih koje su sposobne i koje imaju sve vještine da privuku evropska sredstva“, navela je Krivčević.

Naglasila je i da nije lako doći do sredstva koja se nude preko EU fondova.

„Nasuprot opštem mišljenju, nije lako doći do njih, postoji mnogo nivoa kontrole i nije to jednostavan posao. Jako je važno opravdati povjerenje donatora, da bi i drugi projekti bili finansirani, zato svi zajedno moramo radimo na jačanju tih kapaciteta. Pa je i ovaj današnji događaj usmjeren na to“, kazala predstavnica Regionalne razvojne agencije Bjelasica – Komovi – Prokletije.

Krivčević je istakla i da predstavnici nevladinih organizacija. Koji apliciraju kod EU fondova za podršku, moraju da vode računa o tome da od svakog projekta ostane konkretan benefit.

„Ciljna grupa uvijek mora da nam bude na umu. Moramo sredstva da utrošimo na pravi način, a moj savjet je i da ne rade stalno projekte koji se odnose na konfrencije i sastanke. Već da ostane iza nas neki trag“, poručila je Jelena Krvičević iz Regionalne razvojne agencije Bjelasica – Komovi – Prokletije, iz Berana.

OD SVAKOG EU PROJEKTA DA OSTANE KONKRETAN BENEFIT

Sabina Ramović predstavnica TA Rams Explorer istakla da se za finansiranje projekata izdvajaju značajna sredstva iz EU, ali i drugih fondova. Te da od nevladinih organizacija zavisi da li će uspjeti da obezbijede finansijsku podršku i pomoć.

„Nama ide na ruku to što su se neke nevladine organizacije već profilisale i osnažile dovoljno da mogu da povlače sredstva iz EU fonodova, a svim manjim organizacijama. Kao što je i naša, preostaje da kroz neko  partnerstvo i umrežavanje jačamo kapacitete kako bi jednog dana i mi aktivno koristili tu vrstu podrške“. Podvukla je Ramović iz TA Rams Explorer.

Projekat „ EU info kutak na sjeveru Crne Gore” u Bijelom Polju sprovodi NVO MMNE. Finansijski je podržan kroz javni poziv OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE. Projekat OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore.

Projekat finansira Evropska unija u Crnoj Gori

Regionalna razvojna agencija/RDA Bjelasica, Komovi, Prokletije

> CIJELI FOTO ALBUM POGLEDAJTE OVDJE: