NOVINARI NAJAVILI OSNIVANJE UDRUŽENJA KOJE ĆE SE BAVITI PROBLEMIMA MEDIJSKIH RADNIKA U MALIM SREDINAMA

Održana panel diskusija na temu “Problemi rada novinara u malim sredinama sa fokusom na sjever Crne Gore”.

U subotu 12.02.2023. u prostorijama EU Kutka održana je panel diskusija kojoj je prisustvovalo oko 30 medijskih radnika sa sjevera, koji su, ostali oduševljeni idejom da se sastaju i razgovaraju o situacijama sa kojima se susreću, te su ovom prilikom najavili osnivanje udruženja novinara.

Na panel diskusiji medijski radnici iznijeli su situacije sa kojima se susreću i koje su uglavnom bile identiče, te su iznosili svoja iskustva i tom prilikom poručili da smatraju da će sve manje biti mladih novinara zbog loših uslova, nerazumijevanja urednika, napada i prozivanja, čestih kampanja protiv novinara a na sve to još i male plate.

Panelisti su bili novinarka portala i novina Vijesti iz Kolašina Dragana Šćepanović, direktor Radija Berane Tufik Softić i direktorica RTV Rožaje Dženana Kuč.

Šćepanović je istakla da se tokom 15 godina rada „borila“ sa pritiskom koji je imala od građana i teškim razdvajanjem profesionalog i privatnog segmeta u sredini kada su svi usresređeni jedni na druge.

“Ono što je mene mučilo tokom mojih 15 godina posla dopisnika u Kolašinu je prije svega pritisak i teško razdvajanje profesionalog i privatnog segmeta u sredini kada smo svi usresređeni jedni na druge. Kada smo na neki način, kao što je slučaj u Kolašinu, svi prijatelji, kumovi, rođaci ili prijatelji prijatelja, vrlo je teško osobama koje bar tri puta srećete na ulici tokom dana napisati i istinit tekst”, istakla je Šćepanović.

Dodatni problemi u lokalnim medijima nastaju zbog loših uslova rada, istakla je direktorica RTV Rožaja Dženana Kuč.

“Zbog malog broja zapslenih u redakcijama, moramo da smo stalno pripravni na terenu i da izvještavamo o temama od različitih životnih oblasti. Društvena uloga novinara u malim sredinama ključna u procesu u procesu demokratizacije društva i kreiranju jednog boljeg životnog ambijenta s toga ne smijemo dozvoliti na margini”, kazala je Kuč.

Kako bi se izborili za svoja prava, novinari su se jednoglasno složili da je potrebno osnovati udruženje koji će se baviti problemima novinara u malim sredinama.

Projekat “EU kutak” podržan je kroz program OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštititu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža.

https://fb.watch/iG38tmrsWR/