KUČ: EVROPSKA UNIJA JE JEDAN SLOŽEN SISTEM VRIJEDNOSTI

Omladinska javna tribina posvećena argumentima za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju održana je juče u prostorijama EU Kutka u Bijelom Polju.

U debati učestvovalo je oko 25 mladih, učenika srednjih škola i studenata iz našeg grada, facilitatori tribune bili su Nikola Purić, dva učenika Srednje elektro – ekonomske škole – Adnan Kuč i Almedin Mekić, a prisutne je ispred NVO MMNE pozdravila koordinatorka projekta EU kutak, Ena Pušija.

U uvodnom obraćanju koordinatorka projekta pozdravila je prisutne i zahvalila im se na izdvojenom vremenu i pokazanoj zainteresovanosti za ovu debatu, takođe u izlaganju je predstavila projekat „EU kutak“, predviđene aktivnosti i zacrtane ciljeve, te poručila mladima da vjeruje u dobru saradnju sa njima, kao i da je ova NVO uvijek tu za mlade, a jedan od pokazatelja bio je taj što je upravo učenicima srednje škole Adnanu i Almedinu ukazana prilika da budu među facilitatorima debate.

Koliko su mladi informisani o EU osim debate, moglo se primijetiti i kroz odigrani kviz, informisanost učesnika debate o EU bila je iznenađujuća za sve prisutne.

Jedan od facilitatora događaja, Almedin Mekić na samom početku podsjetio je prisutne na važnost mira, te istakao da je mir jedan od najbitnijih argumenata kada se govori o EU.

Mekić je takođe podsjetio na rat Njemačke i Francuske koji je na kraju riješen sporazumom, ovim primjerom mladima je približio značaj EU za Crnu Goru, ali i sve ostale države. Takođe dodao je da mladi trebaju biti ključ promjena i naći način da pomognu svojoj državi da napreduje.

Zatim, Nikola Purić razgovarao je sa mladima o nastanku EU, benefitima koje pruža i značaju EU za Crnu Goru.

“Osim mira koji je pomenuo Almedin želim istaći da EU pruža ogromne šanse, ulaskom u EU mi ćemo doći na tržište od 500 miliona potrošača što bi značilo da svaki vaš biznis može da dođe do ove brojke ljudi, u EU vidimo šansu za boljim zaposlenjem kao i unaprijeđenom školovanju”, kazao je Purić.

Učesnici su jednoglasno potvrdili da su svi za ulazak Crne Gore u EU, iako primjećuju da i EU ima određenih negativnih stavki.

Adnan Kuč koji je takođe jedan od facilitatora događaja, izrazio je veliku zahvalnost zbog pružene prilike da on bude u timu koji je vodio ovaj događaj. Istakao je da je zahvalan timu NVO MMNE što godinama baštini I promoviše Evropske vrijednosti te na taj način podstiče mlade da sve više razmišljaju o istim.

Kuč je kazao da se ranije dvoumio oko ulaska Crne Gore u EU, ali vremenom je sve više siguran da je to ustvari pravi izbor za našu državu.

“Ono što je mene navelo da razmišljam o ulasku u EU jeste činjenica da nam Evropska Unija nudi slobodan protok robe, ljudi I novca, a ovo je nešto što je možda I ključno kada se gleda u pogledu ekonomije”, kazao je Kuč I dodao da smatra da je Evropska unija jedan složen sistem vrijednosti.

Adnan Kuč je kazao da je Evropska Uniija decenijama unazad pomagala našu državu kroz bespovratne pomoći I subvencije kako bi naš životni standard bio što bolji danas.

Osim što se razgovaralo o vrijednostima Evropske unije I svim benefitima koje pruža njenim članicama ali I državama koje su u procesu pregovaranja, Nikola Purić prezentovao je mladima jedan dio pomoći koje je Crna Gora dobila od Evropske Unije.

Projekat “EU kutak” podržan je kroz program OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštititu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova.

Projekat finansira Evropska unija u Crnoj Gori.