KONSTRUKTIVAN RAZGOVOR MLADIH I PREDSTAVNIKA OPŠTINE BERANE

U prostorijama Opštine Berane članovi Savjeta mladih za Eu održali su sastanak sa predstavnicima ove opštine.

Mladi su imali priliku da razgovaraju o problemima sa kojima se susreću na sjeveru, o zaposlenju mladih i šansama koje bi trebalo da dobijaju, takođe, mladi su iznijeli svoje predloge za rješavanje određenih problema.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Opštine Berane – Damjan Ćulafić, sekretar sekreterijata za kulturu, omladinu i odnose sa NVO – Nikola Urošević i savjetnica za mlade u Opštini Berane – Marijeta Mojašević.

Nikola Urošević i Marijeta Mojašević predstavili su mladima kancelariju za mlade koja je nedavno otvorena unutar njihovog sekretarijata, plan rada za budući period i pozvali su mlade da se udruže i mladalačkom energijom da utiču na promjene u društvu!

Mladi su istakli da smatraju da Opština Berane ne ulaže dovoljno u osnaživanje mladih za pokretanje biznisa, odnosno, da bi se trebao naći bolji način podjele sredstva za mlade, ali i da pod hitno opet otvore fakulteti u ovom gradu kako bi mladi imali priliku da ih pohađaju u rodnom gradu i na taj način se smanji odlazak mladih u druge gradove.

Takođe, razgovarali su o tome kako motivisati mlade da se više uključuju u rad NVO, političkih partija i u rad kancelarija za mlade. Kao zaključak iz ove teme bio je da mladi vole neformalne razgovore i muziku, ali da su previše okupirani društvenim mrežama te da se zbog istih ne interesuju dovoljno za usavršavanje i razne događaje koje su posvećene mladima.

Moderator sastanka bio je mladi beranac, član Savjeta za EU, Milun Rmuš.

Rmuš je istakao da su na ovom sastanku doneseni mnogi zaključci o problemima mladih koji se dešavaju na sjeveru Crne Gore.

„Na ovom sastanku smo donijeli dosta zaključaka o problemima mladih koji se dešavaju na sjeveru Crne Gore, mladi su u tom dijelu iznijeli dosta ideja i rješenja vezano za probleme koji se dešavaju na sjeveru, gdje su rukovodioci opštine Berane izašli u susret i istakli da će mladima pomoći u ovom dijelu“, kazao je moderator sastanka, Milun Rmuš.

Nikola Urošević, sekretar sekreterijata za kulturu, mlade i odnose sa NVO kazao je da su jako zadovoljni sastankom, reakcijom i prisustvom mladih ljudi, ali i da opština mora više raditi kako bi se glas mladih čuo do vrha države.

„Ispred Opštine Berane i sekreterijata za kulturu, omladinu i odnose sa NVO mogu istaći da smo jako zadovoljni današnjim sastankom i reakcijom i prisustvom mladih ljudi. Smatram da u narednom periodu treba mnogo više da se uradi, mislim da upravo lokalne zajednice mogu da doprinesu da se neke stvari mijenjaju i da im pomognemo da se njihovi stavovi čuju do državnih vrhova, jer se mladi nalaze u poprilično nalaze u nezavidnoj situaciji. Oko mjesec i po dana sam na čelu novoformiranog sekreterijata i pokrenuli smo otvaranje kancelarije za mlade, u planu je i omladinski radio, obišli smo škole i razgovarali sa mladima kako bi čuli njihove želje i potrebe i na taj način čuli njihove predloge, i mišljenja kako da se obogati ponuda u gradu kad su mladi u pitanju“, kazao je Nikola Urošević, sekretar sekreterijata za kulturu, mlade i odnose sa NVO.

Ena Pušija, koordinatorka projekta EU kutak istakla je da je održan konstruktivan sastanak, te sa se mogla osjetiti pozitivna energija. Pušija je kazala da je raduje što je mogla primijetiti da su mladi otvoreno razgoavarali o svemu što ih interesuje sa predstavnicima Opštine.

„Ovom prilikom mladi su se mogli informisati o svemu što je ova opština uradila za mlade i što će raditi u narednom periodu. Takođe mladi su pitali predstavnike opštine o planovima i razgovarali o problemima sa kojim se susreću, osim toga prisutni su predložili i određena rješenja za koja se nadaju da će se čuti kao glas mladi te da će ubrzo i stupiti na snagu“, saopštila je koordinatorka projekta, Ena Pušija.

Projekat “EU kutak” podržan je kroz program OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštititu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova.

Projekat finansira Evropska unija u Crnoj Gori.

https://fb.watch/kkqTHtsxku/