ISTRAŽIVANJA POKAZALA DA MLADI ŽELE DA NAPUSTE BERANE

ISTRAŽIVANJA POKAZALA DA MLADI ŽELE DA NAPUSTE BERANE

Zabrinjavajući su podaci da mladi iz Berana žele da napuste rodni grad, i ako bi se napravilo sve ono što si naveli da im nedostaje u gradu jedan je od zaključaka sastanka Savjeta mladih za EU koji su u sklopu inicijative Tim za Evropu održali sastanak sa predstavnicima opštine Berane.
Sastanku su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik Opštine Berane, predsjednik skupštine koji je inače i član ovog Savjeta, predstavnici kancelarija za mlade iz Berana i Bijelog Polja, kao i 15ak mladih iz sjevernih opština.
Predsjednik Opštine pozdravio je mlade i predstavio projekte koje sprovodi opština za unaprjeđenje života u Beranama, i istakao da je u opštini zaposlen značajan broj mladih.
Na sastanku su pokrenute značajne teme za mlade, a najviše interesovanja privukle su teme aktivnosti kancelarija za mlade.
Dragoje Rajković, predstavnik kancelarije za mlade Berane, istakao je novčanu podršku kancelarije mladima za pokretanje biznisa, ali i sprovođenje brojnih istraživanja na temu mladih, kao i to šta bi ih zadržalo u rodnom gradu, i šta to Berane treba da ima. On ističe da je iseljavanje trend, te da su istraživanja pokazala da bi mladi napustili rodni grad, i ako bi se napravilo sve ono što si naveli da im nedostaje u gradu.

Mladi navode da je obrazovanje glavni razlog odlaska u druge gradove u Crnoj Gori, te da u Beranama nema fakulteta, što bi značilo da mladi od 18 godina odlaze u druge gradove gdje kasnije i ostaju.

Takođe, prisutni su kao problematiku u ovom gradu prepoznali nedostatak radnih mjesta, te ističu da odlaze za boljim životom.


Predsjednik Skupštine Opštine Berane i član Savjeta mladih, Milun Rmuš, naglasio je da je upravo on bio jedan od studenata koji je otišao da studira u drugom gradu, ali se vratio rodnom mjestu, kao i to da planira povratak na selo. On se nada da će kao mlada osoba ličnim primjerom pokazati mladima da se ipak mogu ostvariti u Beranama.
Nakon održanog sastanka, tim NVO MMNE, koja realizuje projekat “Evropski kutak” upriličila je muzički program na gradskom trgu u Beranama, izložbu fotografija, a građani su imali priliku da učestvuju u online kvizu “Evropa na dlanu” gdje su upriličene prigodne nagrade.

Projekat „Evropski kutak“ realizuje NVO Multimedijal Montenegro, a podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“. Projekat sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mrežom, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska komisija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave.