EVROPSKI PARLAMENT (EP)

EVROPSKI PARLAMENT (EP)

Evropski parlament je predstavničko tijelo stanovnika Evropske unije. Poslanici EP se biraju neposrednim glasanjem od 1979. godine. Broj poslanika koji se biraju u zemljama članicama srazmjeran je udjelu stanovnika te zemlje u ukupnom broju stanovnika EU. Prema rezultatima poslednjih izbora (2004.), EP ima 785 poslanika.

EVROPSKI PARLAMENT (EP)

Poslanici se u EP grupišu zavisno od programske ili ideološke bliskosti, a ne nacionalne pripadnosti. Neka od osnovnih ovlašćenja EP su: razmatranje predloga Evropske komisije, učestvovanje u donošenju propisa putem postupka saodlučivanja sa Savjetom EU, imenovanje i razrješenje članova Evropske komisije, pravo upita u vezi sa radom Komisije i Savjeta EU, podjela ovlašćenja u donošenju godišnjeg budžeta i nadzor nad njegovom primjenom zajedno sa Savjetom EU. Uloga EP je značajno ojačana Ugovorom iz Amsterdama (1997). Sjedište EP je u Strazburu (Francuska), iako se sve veći broj (vanrednih) zasedanja održava i u Briselu.

Projekat „ EU info kutak na sjeveru Crne Gore” u Bijelom Polju  finansijski je podržan kroz javni poziv OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE.

Projekat OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore.

Projekat finansira Evropska unija.