EDUKATIVNO PREDAVANJE NA TEMU PRIKLJUČIVANJA CRNE GORE EVROPSKOJ UNIJI

Evropska Unija jedna je od najznačajnijih tema o kojima se nedovoljno govori na sjeveru Crne Gore, te samim tim mladi nijesu dovoljno upoznati sa benefitima koje pruža EU, kao ni procesima koji se odvijaju tokom pristupanja jedne zemlje, koja je pretendent za porodicu evropskih naroda.

Sa ciljem da se edukuju, informišu i afirmišu građani sa sjevera, u prostorijama EU Kutka održano je još jedno u nizu edukativnih predavanja na temu priključivanja Crne Gore u Evropskoj Uniji.

Predavač na pomenutoj radionici bila je profesorica Gordana Đurović, koja je inače i bivša ministarka Evropskih integracija, te joj je ova tema jako bliska.

Đurović je na samom početku govorila o značaju EU, koliko bi EU doprinijela Crnoj Gori, ali istakla je i negativnu stranu Evropske Unije.

Zatim, prisutni su govorili i o temi koja se često može čuti u našem društvu i koja interesuje sve građane Crne Gore, a to je kad se može učekivati ulazak Crne Gore u EU, koliko je zemlja spremna za takav korak, ali i koliko su sami građani doprinosili i koliko i dalje doprinose rješenju određenih pitanja i poglavlja.

Radionici je prisustvovalo oko 25 mladih, među njima su bili članovi Savjeta za EU i srednjoškolci iz Bijelog Polja, koji su bili izuzetno aktivni u dijalogu sa uvaženom gošćom, upotpunjujući cijeli događaj.

Projekat “EU kutak” podržan je kroz program OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštititu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova.

Projekat finansira Evropska unija u Crnoj Gori.

https://fb.watch/iYdT8Wzx7Y/