BRČVAK: MLADI MORAJU DA MIJENJAJU DRUŠTVO

Poznati humanista i dobrotvor Hajriz Brčvak, koji godinama živi i radi u Njemačkoj nedavno je bio gost ,,EU kutka“ u Bijelom Polju gdje je u organizaciji Multimedijal Montenegro (MMNE) razgovarao sa mladima koji su članovi Savjeta mladih za EU sa sjevera Crne Gore.

Kako je kazao Željko Đukić, direktor MMNE, u okviru inicijalnog sastanka Savjeta mladih za EU, gost iznenađenja je bio Brčvak, inače, kako je rekao, najpoznatiji humanista ne samo u Crnoj Gori, koji je govorio o svojim vizurama na koji način da mladi doprinesu razvoju sjevera.

– Govorio je i o tome kako biznis funkcioniše u EU i koje su to evropske prakse važnosti plaćanja poreza – kazao je Đukić.

Brčvak je bio oduševljen mladima, kojih je bilo 30 iz nekoliko gradova sa sjevera Crne Gore, istakavši da je odlična ideja ovih mladih ljudi, i da se osjeća njihov veliki potencijal.

– To je dokaz da ono što nam treba imamo ovdje kod nas u Crnoj Gori, jer oni imaju želju i znanje da mijenjaju društvo. Mogu da prepoznaju dobro i ono što je najbitnije, imaju kritičan stav prema nezdravim stvarima. Rekao sam im da istraju da se bore za bolje društvo. To je jedini način da se kritikuje šta je loše ali i da se daju dobri predlozi – kazao je Brčvak.

Poznati humanista je pokazao veliko interesovanje za aktivnosti Savjeta, iskazao zadovljstvo jer je Savjet sačinjen od mladih ljudi koji istinski žele promjene u društvu, ne samo na papiru, pa je i pozdravio napor NVO “Multimedijal Montenegro” da organizuje ovakav sastav.

Brčvak je istakao da se sa mladim ljudima počne mijenjati ovo društvo, jer su mlađe generacije, mladi koji imaju široke poglede naša budućnost.

On je na kraju pozvao članove Savjeta mladih za EU da na proljeće iduće godine budu njegovi gosti u Njemačkoj, gdje bi se upoznali sa sistemom funkcionisanja opština, ali i sa biznisom u nekoliko preduzeća.

Projekat „ EU kutak” u Bijelom Polju finansijski je podržan kroz javni poziv OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE.

Projekat OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore.

Projekat finansira Evropska unija u Crnoj Gori