9. MAJ – DAN POBJEDE I DAN EVROPE

Najveći oružani sukob u istoriji, Drugi svjetski rat, na teritoriji Evrope završio se potpisivanjem kapitulacije Njemačke 9. maja. Iako je potpuna obustava ratnog stanja uslijedila tek nakon kapitulacije Japana, dio evropskog kontinenta i države bivšeg Sovjetskog Saveza 9. maj slave kao Dan pobjede nad fašizmom.

9. MAJ – DAN POBJEDE I DAN EVROPE

Dan pobjede simboliše hrabrost i dostojanstvo. Služi kao podjsetnik na pobjedu nad fašizmom i kao dan odavanja počasti precima koji su se borili za slobodu.

Pet godina po završetku Drugog svjetskog rata Robert Šuman, francuski ministar, donosi deklaraciju koja će godinu dana kasnije poslužiti za osnivanje Zajednice za ugalj i čelik. Upravo ova organizacija bila je osnov nastanka Evropske ekonomske zajednice, koja se dalje razvila u Evropsku uniju. Tako da je, na neki način, 9. maj rođendan Evropske unije.

9. MAJ – DAN POBJEDE I DAN EVROPE

Dan Evrope se od 1985. godine obilježava 9. maja. Ovaj datum simboliše jedinstvo Evrope i podjseća nas na dan koji je otvorio put stvaranja jedinstvene zajednice država.

Ovog datuma, institucije u Briselu i Strazburu organizuju dane otvorenih vrata, dok lokalne kancelarije priređuju debate, koncerte i sportske aktivnosti.

Povodom obilježavanja Dana Evrope NVO MMNE će kroz projektne aktivnosti obilježiti ovaj važan dan took cijelog mjeseca maja I to u više opština na sjeveru Crne Gore.

#euzacg

@euicmne

@me4eu

@vlada_cg